![]() |
Metaal harden | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() frequentieregelaar ![]() |
Harden van staal. Voor de vervaardiging van uitdraaihaken en ringbeitels gebruik ik oude
versleten messen afkomstig van een schilmachine waarmee houten palen werden
geschild. Deze messen zijn van uitmuntende kwaliteit en geven draaigereedschap
dat ongelooflijk lang standhoudt. Oude HSS metaalboren kunnen ook prima voor een
nieuwe taak omgebouwd worden. 'Oventje' Een "vloeroppervlak" van ongeveer 15
x 20 cm is meestal voldoende. Aambeeld enz. Nu het stuk mes met een grote gasbrander (zgn. varkensbrander) gelijkmatig en langzaam verhitten tot het metaal licht begint te verkleuren we bewegen de brander dus steeds wat heen en weer.(ongeveer 700° C). De complete 'smederij'
Hierna wordt het dakje van het oventje op het metaal gelegd en moet het de kans
krijgen zeer langzaam af te koelen dat duurt wel anderhalf uur. Het staal is nu
minder hard geworden en beter te bewerken. We kunnen het nu in de juiste vorm
gaan slijpen en zonodig met een staalboor, met ingesoldeerde geharde snijplaat,
langzaam en onder toevoeging van snijolie, boren. De snede wordt nog niet
vlijmscherp geslepen omdat dat geen zin heeft. Hierna eventueel het staal weer
langzaam verhitten om het in de juiste vorm te kunnen smeden. Na het smeden het staal
weer gelijkmatig verhitten tot het licht begint te verkleuren. (650° C)
Tips, draaihaak en ringbeitel
Als we dit ontlaten zouden overslaan zou de kans op breuk van het staal erg
groot zijn. We moeten er dus opletten dat we het werkstuk niet laten vallen en
vooral er ook niet mee gaan werken. Het staal is glashard en ook net zo
breekbaar als glas. Dus eerst goed ontlaten in de oven, zoals hierboven
aangegeven. Hieronder een overzicht van de gloeikleuren die de daarbij behorende temperaturen aardig weergeven. Mogelijk slaagt u er in een zogenaamde gloeikleurenkaart te bemachtigen. Die zijn er per staalsoort. Elke soort staal heeft zijn eigen kleurenscala, maar het onderstaande lijstje benadert de kleuren voor HSS redelijk. De ouderwetse smid had zo'n kleurenkaart niet nodig, door de grote ervaring wist hij exact welke temperatuur het staal had bij een bepaalde kleur. Wij moeten ons behelpen, maar als we zorgvuldig werken zult u zien dat het resultaat ook zeer bevredigend is. donkerbruin
550° C Draag bij dit werk goede beschermingsmiddelen, voorschoot van leer, handschoenen en veiligheidsbril. Let op dat de vlam vrij uit de achterzijde van het oventje kan ontsnappen en voorkom brand! Pas op voor de hete stoom die opstijgt bij het laten afkoelen van het staal. Draag geen kunststof kleding. Als u dunne olie gebruikt voor het koelen, (i.p.v. water) bedenk dan dat die olie door het hete staal spontaan kan ontbranden, een deksel op het vat is dan de enige remedie. Zorg ook dat u een flinke hoeveelheid olie gebruikt anders is het risico van zelf ontbranding wel heel erg groot!
Blussen met water zou een enorme explosie geven!
Naast het ombouwen van vijlen en die te harden, is het ook heel goed mogelijk om uit een goede staalsoort allerlei snij- of scheerschrapertips te maken. Die tips kunnen op meerdere manieren bevestigd worden op een drager van een goede staalsoort b.v. zilverstaal. De punt van een rondstaal kan ingeboord worden met een gat van 6,5 mm. Haaks daarop in het rond een gat boren en M4 draad daarin snijden. Een inbusboutje kan de tip dan vastzetten. Door het einde van het rondstaal schuin af te slijpen kan een tip onder een hoek bevestigd worden door de tip ook weer vast te zetten met een boutje. De tip kan ook uitstekend vastgezet worden met secondelijm het boorgat en de tip moeten dan wel exact in elkaar passen. De tip kan eenvoudig weer gelost worden door deze met een vlam te verhitten. Tenslotte kan de tip vastgezet worden door hardsolderen. Dit wordt ook gedaan door de beitelfabrikanten die de ringbeitels allemaal met zilversoldeer aan het rondstaal solderen. Laat u voor de vormen van de tips inspireren door de fabrikanten van beitels die vele tientallen soorten snij- en schraaptips produceren. Als u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor. Als u daarna met lage snelheid, lage druk en onder toevoeging van koelolie boort, zult u zien dat dat uitstekend gaat. Het genoemde zilverstaal kan zelf ook uitstekend gehard worden en dus een
prima draaibeitel opleveren. EML Zilverstaal bijvoorbeeld kunnen we met de
juiste behandeling harden tot 66 Rockwell en dat zal dus een zeer harde,
slijtvaste beitel geven. We gaan dit staal, dat bij een goede ijzerhandel meestal in diverse maten te
koop is verwarmen, 770° tot 790°
C moet het worden en die temperatuur moeten we zo goed mogelijk aanhouden. In
een keramiekoven met temperatuurmeter gaat dat natuurlijk het beste, maar anders
moeten we bovenstaand kleurenschema aanhouden dat ook voor zilverstaal goed
bruikbaar is.
Het opvolgen van deze aanwijzingen blijft uw eigen verantwoordelijkheid!
Succes!!
![]()
Niets van deze
publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van
druk, fotokopie, microfilm, of op welke andere wijze dan ook, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming. |
|
©
Wortelsoft 2002 t/m 2023 2023 |