Houtdraaibank 
 Home
 Houtdraaien
 Houtdraaibank
 Beitels
 Houtsoorten
 Draaisnelheid
 Slijpen
 Gezondheid
 Staal
 Harden
 Afwerken
 Tips
 Werkplaats
 Gereedschap
 Vazen
 Schalen
 Diversen
 Links
 Schroefdraadsnijden
 Lintzaag
 Projecten
 Lijstklem
 Project-slijpen
 Draailes
 Bibliotheek
 Motoren/
frequentieregelaar

 Ertsgebergte   

   

www.de-houtdraaier.nl

 De Houtdraaibank.

Houtdraaibanken zijn er te kust en te keur. De prijzen variren van zo'n 250,00 tot zelfs wel 10.000,00 . Er zijn wel goedkopere draaibanken op de markt maar die leveren vaak een teleurstelling op.     

Allereerst moet de vraag beantwoord worden wat men wil gaan draaien. Als b.v. pennen en andere kleine voorwerpen het doel zijn zal de keuze op een kleine, meestal gegoten bank gaan vallen. Deze bankjes zijn zwaar en zeer precies en draaien mooi rustig. Als er b.v. tafelpoten  maar ook schalen op het verlanglijstje staan zal de keuze op een middelgrote all-roundbank vallen.  

Als het budget voldoende groot is, dan is een bank van zo'n 2500  de keus voor jarenlang draaiplezier. Een fiks bedrag dus, vooral als wordt bedacht dat er dan nog geen enkele draaibeitel bij is en er ook al snel behoefte is aan wat extra opspanmogelijkheden.

Een draaibank van zo'n 2500  heeft meestal ongeveer 80 cm tussen de centers, dus ruim voldoende voor het draaien van een tafelpoot, terwijl ook b.v. een bord van ongeveer 35 cm gedraaid kan worden. De motor heeft dan ongeveer 3/4 pk en dat is meestal ruim voldoen.

Moet het zoveel geld kosten?  Nee, er staan in de bekende advertentiebladen regelmatig nog al wat draaibanken te koop. Ook het internet biedt veel, zie b.v. www.marktplaats.nl. Veelal banken van mensen die zelf toe zijn aan een bank van 2500 of meer.  Zij verkopen dan hun goedkopere eerste bank. Immers door flink oefenen wordt snel de techniek verbeterd en wil men meer mogelijkheden en een grotere en zwaardere draaibank.

Soms is de leeftijd van de draaier de oorzaak van de verkoop. Houtdraaiers zijn veelal grijs tot zeer grijs, een baard is niet verplicht maar schijnt wel tot de uitrusting te moeten behoren. Als dus de leeftijd dwingt tot de verkoop van de bank is het vaak mogelijk ook de complete uitrusting over te nemen en dat is zeer aantrekkelijk. Immers beitels, meetgereedschappen enz. vergen nog eens een flink bedrag,  2e hands kopen kan de investering dus draaglijker maken.

Neem bij voorkeur een ervaren draaier mee als er een bank gekocht moet worden, deze kan de bank goed beoordelen en er misschien eens op proefdraaien en kijken of de bank mooi rustig loopt, zonder hinderlijke trillingen. Natuurlijk speelt de algehele staat van de bank een belangrijke rol en is mede prijsbepalend. Door een nieuw aangebracht verfje moet u beslist heen kijken. Belangrijk is ook de elektrische veiligheid te beoordelen, die moet in orde zijn of in orde gebracht kunnen worden.

Instappen in deze hobby met een 'draaibank met ervaring' kan dus een zeer aantrekkelijke keuze zijn.

 

                                                                              

U mag alles vergeten wat ik hier schrijf, behalve dat u een draaibankje, zoals hierboven afgebeeld, in ieder geval nooit moet kopen. Elke cent die u daarvoor betaalt is er n teveel. Kijk maar eens hoeveel er te koop staan op de bekende advertentiepagina's, bijna elke koper wil er weer snel vanaf.
Het ding is van veel te dun plaatstaal en kan de krachten die ontstaan bij het houtdraaien beslist niet aan.

U bent dus gewaarschuwd!!!

Wat moet een draaibank bij voorkeur hebben? Hierbij noem ik de meest gewenste minimale eisen.

Ongeveer 80 cm tussen de centers, een center hoogte van 18 centimeter, een 3/4 pk wisselstroommotor (230 volt.) of nog liever een draaistroommotor, als krachtstroom (400 volt.) aanwezig is. Een holle as met aan de buitenkant M33 draad en aan de binnenkant een opnameschacht, voor een zogenaamde morseconus MK 2.  In de losse kop, eveneens een holle as met een morseconus MK 2 schacht en daarin een meedraaiende centerpunt. 

Let er vooral op dat er op de as M33 x3,5 mm aanwezig is. Dit kunnen we de Europese norm noemen. Voor deze draad zijn hier enorm veel onderdelen te koop.  De Amerikaanse maat  1 inch keer 8 is ook nog wel gebruikelijk terwijl in Engeland vaak 3/4 inch keer 16 wordt gebruikt.

Alle andere maten zou ik mij niet aan wagen, deze worden nauwelijks ondersteund en al snel wil men dan een andere draaibank hebben. Vooral bij eigenbouw of zeer oude draaibanken komen we nog vaak afwijkende maten op de as tegen. Zoiets kunnen we enkel kopen als we zelf of anderen goedkoop hulpstukken kunnen (laten) maken en de draaibank duidelijk goedkoop is!

 

Morse Conus

A

B

Lengte conus

MC 1

9 mm

12 mm

65 mm

MC 2

15 mm

18 mm

80 mm

MC 3

19 mm

24mm

100mm

 

De toerentallen moeten bijvoorkeur liggen tussen ongeveer 200 en 2800. Het mooist is het als de beitelsteun en de losse kop met een zogenaamde excenterklem kunnen worden versteld. Voor de vaste kop moet een vierpuntige meenemer, een opspanplaat en een opspanbus aanwezig zijn. Het rustigst loopt een bank waarbij de poelie tussen de lagers zit. Een handwiel aan de buitenzijde van de vaste kop is prettig om het werkstuk met de hand rond te kunnen draaien.   Handig is het ook als de vaste kop een kwart slag, ten opzichte van het bed,  gedraaid kan worden. Er kunnen dan grotere borden en schalen op de bank worden gedraaid, terwijl men ook nog eens recht voor het werkstuk kan staan.   Op moderne draaibanken worden bijna altijd de sterke en rustig lopende multi V-snaren gebruikt. Deze zorgen er mede voor dat in de machine geen trillingen ontstaan. De ouderwetse v-snaar levert zelf altijd trillingen af.   

Draaibanken die bijna of geheel aan bovenstaande opsomming voldoen vindt men van de merken:  Hegner  (D),  Magma (O),  Nova (N.Z.), Vicmarc (Aus), WivaMac (B), Woodfast (Aus) enz. Qua prijs lopen deze banken niet zoveel uit elkaar. Meer gegevens over de afzonderlijke draaibanken en merken zijn eenvoudig op het Internet te vinden.

                                                  

                                                  

 

Genoemde prijzen zijn exclusief variabele snelheidsregeling, een elektronisch gestuurde frequentieregeling kost ongeveer 850,-- Heel mooi maar niet zonder meer noodzakelijk! Zon regeling wordt vaak toegepast op een driefasen draaistroom motor. (230/400 volt) Die motor wordt in zon geval dan wel gewoon op het lichtnet (230 volt) aangesloten. Ook hier kan worden uitgezien naar een gebruikte frequentieregelaar. Met name op de Duitse versie van www.e-bay.com worden regelmatig, zeer gunstig, frequentieregelaars aangeboden.  Op het eerder genoemde  www.marktplaats.nl.  kunt u eveneens frequentieregelaars tegenkomen. Buitelaar verkoopt nieuwe frequentieregelaars tegen zeer gunstige prijzen.

Op het Franse en Britse E-Bay kan je frequentieregelaars uit Hong Kong tegen uiterst gunstige prijzen kopen. Zelfs de regelaars voor een echte 230 volt motor of een echte 400 volt motor, die hier beide relatief duur zijn, zijn daar enorm gunstig te koop Verzending kost twee tientjes, dezelfde prijs die je kwijt bent voor verzending vanuit Engeland of Duitsland. De kwaliteit blijkt ook uitstekend te zijn. Een nieuwe frequentieregelaar geniet altijd de voorkeur boven een gebruikte omdat belangrijke onderdelen van zo'n regelaar aan slijtage onderhevig zijn en reparatie vrijwel niet gebruikelijk is.

Zoekwoorden in het Engels: "frequency drive", in het Frans: "variateur de frequence".

Het bovenstaande is geenszins bedoeld als complete handleiding en beoogt slecht een vingerwijzing te zijn. Voor vragen kan er gebruik gemaakt worden van het gastenboek. Graag zal ik proberen vragen te beantwoorden.

TIP    TIP    TIP   TIP    TIP    TIP    TIP    TIP    TIP

Geschrokken van de investering die houtdraaien met zich meebrengt? Zou u toch wel eens zelf wat willen oefenen en proberen of het houtdraaien wel wat voor u is? Dan is de volgende tip misschien iets voor u.

Bij www.buitelaar.nl wordt draaibank HBM 1100 aangeboden voor 499,--  en een set van 8 HSS houtdraaibeitels voor 75--. Dezelfde draaibank wordt her en der aangeboden onder de merknamen Perform, Delta enz. en is dan meestal minimaal dubbel zo duur. De draaibank heeft een variomatic. De machine en de beitels, zijn van Chinees fabrikaat, waarschijnlijk niet de top dus maar voor dit geld kunt u nooit bedrogen uit zijn!  Mogelijk dat er na een tijd draaien een setje nieuwe lagers in de kop gezet moeten worden. Met name de lagers zijn in de Chinese fabrikaten niet het allerbeste maar het blijft toch een mooi aanbod voor erg weinig geld. Een setje nieuwe  SKF-lagers valt in prijs erg mee en met een beetje handigheid is het uit en inbouwen zelf te doen.
Een overweging waard!!! 

Buitelaar maakt het beginners met de HBM 450 wel heel erg makkelijk. Dit gietijzeren bankje wordt voor 219 euro aangeboden. Inmiddels draai ik  nu acht jaar tot volle tevredenheid op dit bankje. Het is bij mij bedoeld als tweede bankje en voor het geven van lessen en voldoet uitstekend. En de lagers? Die doen stil en prima hun werk, geen enkele klacht daarover dus. Dit bankje is eveneens onder een bekende merknaam te koop en  heeft dan ook de fraaie geel met blauwe kleuren van de Europese  fabrikant die het ding dus kennelijk gewoon uit China laat komen. Prijs dan 449 Euro,--  Garantie? Beter? Bij Buitelaar hebben ze ook graag tevreden klanten is mijn ervaring!

M.b.t. de genoemde set houtdraaibeitels is mij uit intensief gebruik duidelijk geworden dat deze weliswaar van HSS zijn vervaardigd, maar dat de noodzakelijke warmtebehandeling van de beitels niet is uitgevoerd. Daardoor zijn de beitels net zo snel bot als beitels van werktuigstaal. Zeg maar de beitels zoals die vroeger door Nooitgedagt werden gemaakt. Het blijft een alleszins prima prijs voor deze set maar een veeleisende amateur zal de beitels graag willen verbeteren.

In het hoofdstuk "harden" kunt u lezen hoe het mogelijk is de kwaliteit van deze beitels aanmerkelijk te verbeteren. Als dat wordt gedaan heeft u acht uitstekende beitels voor een prikje. Feit blijft wel dat de beitels van de grote merken veel beter zijn afgewerkt en gepolijst en daarnaast dus een uitstekende warmtebehandeling hebben gehad. Het enorme prijsverschil is dus zeer goed verklaarbaar.

 

Kijk ook in het hoofdstuk 'Tips' onder 'Onderhoud".
 

 

 

Heeft u vragen of wilt u reageren:

 

Schrijf een bericht in het gastenboek.     Bekijk hier mijn gastenboek.


                                                      

 

Niets van deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

 

Wortelsoft
2002 t/m 2024 2023