Werkplaats en machines
 Home
 Houtdraaien
 Houtdraaibank
 Beitels
 Houtsoorten
 Draaisnelheid
 Slijpen
 Gezondheid
 Staal
 Harden
 Afwerken
 Tips
 Werkplaats
 Gereedschap
 Vazen
 Schalen
 Diversen
 Links
 Schroefdraadsnijden
 Lintzaag
 Projecten
 Lijstklem
 Project-slijpen
 Draailes
 Bibliotheek
 Motoren/
frequentieregelaar

 Ertsgebergte


   

www.de-houtdraaier.nl

De foto's en de tekst op deze pagina is/zijn inmiddels voor een deel verouderd. Met mijn vrouw ben ik in september 2008 naar het zuiden van Frankrijk verhuisd .

 

Mijn draaikot (ik woonde nabij de Belgische grens) was een redelijk ruim tuinhuis, maar natuurlijk toch veel te klein. Het stond volgepropt met machines en gereedschappen.

 

        

Ter beschikking voor het houtbewerken en draaien staan een vlak- vandiktebank, freesbank, lintzaag, afkortzaag, kolomboormachines, slijp- en polijstmachines en een drietal zaagtafels. Daarnaast  diverse elektrische handgereedschappen, bovenfreesmachines, lamellofrees, handschaaf, schuurmachines, decoupeerzaag, figuurzaagmachine, ricipozaag, enz.

       


Voor het bewerken van metaal zijn er haakse slijpers, lastrafo, mig/maglasapparatuur, hard- en zachtsoldeer toestellen, een forse metaal- draaibank en is er de mogelijkheid om te smeden.

Daarnaast is er een ruime sortering handgereedschappen.

Het bewerken van metaal deed ik in de garage en was dus gescheiden van het houtbewerken.

Het draaikot stond in het bos met uitzicht op de tuin en als ik geen machine liet loeien kon je er genieten van de stilte en de natuur.

De draaibank die ter beschikking staat is een WivaMac DB 1200 met elektronische toerenregeling.

                           

Wivamac DB 1200 met elektronische toerenregelaar

                           

                           

Wivamac DB1200 van Willy Vanhoutte BVBA uit het Belgische Beernem nabij Gent, in Nederland vertegenwoordigd door Babtist te Arnhem.

Bij mij voorzien van een buitendraaiinrichting en een elektronische toerenregeling.

                           

Chuck, klauwplaat, met diverse hulpstukken

                           

Scheppach vlak-vandiktebank in gebruik, het is niet alles houtdraaien wat hier de klok slaat.

Het restaureren van een oud meubel, of het bouwen van een meubel, geeft net zoveel voldoening als het houtdraaien.

                           

Schaven moest buiten,

                           

schuren van langshout ook,

                           

met een uitstekende hulp gaat het wat sneller.

Eind juli 2005 LUCHTVOCHTIGHEID !!!!!!!!!

De piano klinkt vals, de parketvloer bolt op, de straten en de kelders staan onder water en we lopen letterlijk met ons hoofd in de wolken. Een ongekende luchtvochtigheid van 95% gaf mijn hygrometer aan! In de werkplaats liep het condenswater van de machines.

We kunnen dat niet voorkomen, maar we moeten wel iets doen aan de gevolgen. Het gietijzerenblad van de lintzaag was egaal roestbruin en ook het bed van beide draaibanken kleurde bruin.

De beste remedie om van dat vocht af te komen is luchten!

s Middags zakt de luchtvochtigheid meestal wel en dan is het de beste remedie door alles tegen elkaar open te zetten. De machines drogen dan weer snel op.

Vervolgens moeten we alle aangetaste oppervlakken met zeer fijn schuurpapier schoonmaken en daarna goed met WD 40 behandelen. Ook de beitels en andere blankmetalen gereedschappen moeten we nakijken, schoonmaken en met WD 40 inwrijven. Zo houden we ons dure gereedschap in goede conditie en voorkomen we dat de roest putjes gaat vormen.

 

 

Inmiddels zijn mijn vrouw en ik ruim drie jaar geleden verhuisd naar het zuiden van Frankrijk en hebben we  aan ons huis een redelijk ruim atelier laten bouwen van 4,8 bij 8 meter. Hier hebben alle machines een plaatsje gevonden en kan ik er redelijk uit te voeten.

Omdat er in onze wijk geen 380 beschikbaar is en de aanleg daarvan een kapitaal zou gaan kosten, heb ik alle machines voorzien  van een frequentieregelaar. Veel werk, maar een ongelooflijk fijne oplossing en zeer betaalbaar.

Op de spaanafzuiger is een microfilter gebouwd en een cycloon, die het grove materiaal keurig afscheid. Aan het plafond hangt een stoffilter van Microclene  (1000) deze beide maatregelen zorgen er voor dat het aanmerkelijk schoner blijft in de werkruimte. Op dit moment, (februari 2012) bouw ik een tafel voor de radiaal afkortzaag, gecombineerd met een plaats voor de bovenfrees, die dan als onder en zijfrees dienst kan doen. Bijna alle machines zijn inmiddels voorzien van wielen en zo kan er ruimte worden geschapen als dat nodig is. In de werkplaats is, in de lengte, een stalen h-balk aangebracht met daarop twee loopkatten, waarvan er n voorzien is van een elektrische takel.

Daarnaast ben ik een vacum chuck aan het bouwen.

Een tweede  exenterklem voor een extra grote beitelsteun van 70 centimeter heeft inmiddels ook het licht gezien. Zo ben ik dus veel in mijn werkplaats te vinden maar wordt er weinig tot niet gedraaid. Toch heb ik het er uitstekend naar mijn zin.

In huis moest er natuurlijk ook het een en ander gebeuren. Er zijn veel leuningen aangebracht, extra lichtpunten en stopcontacten. Helaas gaat alles niet meer zo snel vooruit, omdat het lichaam niet meer echt mee wil maar het plezier, als er weer iets gelukt is, is er beslist nog groter door. Zodra ik er de tijd voor heb volgen er fotos.

 

 

 

 

Heeft u vragen of wilt u reageren:

Schrijf een bericht in het gastenboek.     Bekijk hier mijn gastenboek.
                                                      


Niets van deze publicatie mag worden
verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

Wortelsoft
2002 t/m 2024 2023